Öppet köp 60 dagar. Fri frakt & fria returer.

Kundvagn

Totalt:
Gå till kassan

Hållbar inredning med Pella Hedeby

Hero image desktop Hero image mobile

Pella Hedeby arbetar som inredningsarkitekt och stylist med såväl privata hem och kommersiella uppdrag och brinner för att skapa harmoniska rum och miljöer. Hennes signatur är en mjuk minimalism, med stilren design och naturliga texturer som skapar en känsla av nedtonad lyx. Tidlöst, hållbart och långsiktigt. ”Ett hem ska kännas välkomnande och kravlöst och vara en plats för stillhet och återhämtning”.

Ogland image

Hur började din resa inom inredning?

Jag har sedan jag var liten haft ett stort intresse för hem och inredning och har tidiga minnen från när jag möblerade om och ordnade i mitt flickrum.

Under uppväxten hade jag en väldigt förstående mor, som lät mig hållas. Jag fick flytta runt och byta rum och testade mig fram såväl möbleringsmässigt som genom stilepoker.

Sedan har jag jobbat med inredning i någon form från att jag flyttade till Stockholm i 20-årsåldern. Mitt första jobb var på Mique och därefter följde inredningsbutiker som Classic Home och NK Inredning, där jag parallellt utbildade mig till dekoratör. Därefter jobbade jag i många år inom nyproduktion med inredningskoncept och visningsbostäder och guidade köparna i val av den fasta inredningen, färgsättning, golv, kök och kakel. En enormt lärorik period där jag om och om igen blev varse, vikten av genuina materialval och en genomtänkt inredning.

Under dessa år så växte intresset för att förmedla ett uttryck och känsla genom inredningen och jag gick en Stylist Master Class på Beckmans för att sedan jobba vidare mer renodlat som inredningsstylist under en period. En del som jag numera mixar med inredning av privata hem i allt större utsträckning. Alla steg i mitt yrkesliv har kommit sig väldigt naturligt till följd av en stor passion.

Ogland image

 

Varför behövs bra inredning?

Inredning handlar så mycket om psykologi för mig. Hur vi lever och bor och vad vi väljer att omge oss med ligger till grund för hur vi mår. Känslan när man kliver in i ett genomtänkt och harmoniskt hem, där funktion och estetik möter våra behov och inspirerar oss i vardagen.

 

Var hittar du din inspiration?

Främst i naturen, jag är uppväxt i skogen i Norrbotten och har alltid varit ute, i skogen, vid vattnet. Det är där jag hittar ett lugn och en återhämtning från alla intryck i vardagen.

Det är från naturen jag hämtar min inspiration till harmoniska färgskalor och jobbar i största möjliga mån med naturliga material och texturer. Det får gärna vara kargt, enkelt och avskalat. En stenstrand på Gotland, vindpinade tallar och vyer över öppna fält och hav ger ett lugn och ett uttryck som jag vill återskapa i de hem och miljöer jag inreder. Där man kan låta blicken vandra genom rummen utan att distraheras av för många intryck, men där man också kan stanna upp vid detaljer och uppleva dofter och texturer. Ett hem för alla sinnen.

Ogland image

Vad är bra design för dig?

En självklar symbios av funktion och estetik. Genuint, tidlöst och självklart i sitt uttryck. Där material och design ska tåla såväl handens som ögats slitage.

 

Hur ser det ut hemma hos?

Jag lever som jag lär.

I mina dagdrömmar så är jag dock en utpräglad minimalist (Tänk John Pawsons minimalistiska hem och miljöer), men hemma blir det alltid ett mer ombonat stök som mjukar upp den avskalade grunden.

Jag inreder med lager av texturer, kalkfärgade väggar, ett handslaget kakel på köksväggen och möbler i naturmaterial som trä och sten. Dessa balanseras upp med strama former för att bibehålla ett modernt uttryck.

Rent stilmässigt så hämtar jag inspirationen i en mix av Skandinavisk enkelhet, mjuk Belgisk minimalism och Japansk poesi. Där låga möbler och rislampor är ett återkommande inslag.

Ogland image

 

Vad är hållbarhet för dig?

Jag vill gärna prata om hållbarhet i kontext av en hållbar livsstil och mänsklig hållbarhet. Hur vi lever och förhåller oss till det vi har omkring oss är avgörande.

För mig så handlar det mycket om att ”leva långsammare”. Att ge sig tid att stanna upp och reflektera. Att ge sig tid att göra genomtänkta val. Och att uppskatta det beständiga.

När vi gör mer medvetna och långsiktiga val, så uppskattar vi också det vi har omkring oss på ett helt annat sätt. Det minskar stressen, vi skippar impulsköpen och hittar ett annat lugn i tillvaron.

Ett lugn där vi kan resonera med oss själva om vad som är viktigt, egentligen. Insikter som att vi inte behöver fylla varje vrå. Utan faktiskt mår bra och rent av bättre av tomma ytor. Ytor som ger utrymme för livet. En yogamatta som kan rullas ut i solstrimmorna från fönstret. Att skala av och inse att man inte behöver så mycket, att uppskatta det kravlösa och frigöra utrymme för mer sinnliga förnimmelser.

I dessa medvetna val, blir det naturligt att välja hållbart. Naturliga och slitstarka material som åldras med en värdighet och patina. Möbler och detaljer som ter sig självklara över tid.

 

Ogland image

Vad gör Ogland som är intressant i ditt arbete?

Jag inspireras av kompromisslösheten. Att produkterna håller högsta kvalitet och omsorgen om såväl människa som miljö.

Designen är tidlös och tydlig i sitt uttryck. Jag inspireras av hur man i val av kollektion kan anpassa uttrycket och förstärka känslan i inredningen.

 

Varför passar Ogland in i din bild över inredning?

Det tidlöst enkla i kombination med en lyxig känsla som produkterna förmedlar. Här skapas det perfekta uttrycket av den lågmälda lyx som jag vill förmedla.

De ser fantastiska ut – och känslan när man sedan kryper ner i sängen är oslagbar. Det är precis det jag vill skapa i mitt arbete. Inredningar som inte bara ser bra ut, utan känns. Det taktila, som gör helheten.

Newsletter image
Registrera dig på vårt nyhetsbrev
för att få exklusiva erbjudanden
x